Zorg voor een back-up van je belangrijke data. Wat dit laatste is, is voor iedereen verschillend. Vaak zijn het (baby, trouwerij, vakantie) foto's, maar ook administratie kan belangrijk zijn. Dit hoeft natuurlijk niet perse in een cloud maar zorg er gewoon voor dat je belangrijke data op minimaal twee plaatsen opslaat.
Opties zijn ook, een externe harde schijf of een USB stick. Beide niet zo duur meer en eenvoudig aan te sluiten via de USB poort.
Hier wil ik het alleen over clouddiensten hebben en dan degene waar ik zelf ervaring mee heb. Er zijn er vele meer, allemaal met verschillende mogelijkheden/grootte/prijs enzovoort. Omdat ik hier beginnende gebruikers wil informeren zal ik het niet over encryptiemogelijkheden hebben. De ervaren gebruiker komt hier zelf wel uit.

 

Microsoft OneDrive

OneDrive Logo

De Microsoft OneDrive (voorheen SkyDrive) ligt het meest voor de hand als je een Microsoft ID (e-mail adres) hebt. Als je hiermee inlogt op een Windows 10 PC dan verschijnt de OneDrive automatisch in de verkenner. Je hebt als nieuwe gebruiker dan gratis 5 Gb om data op te slaan. (in het verleden was dit beduidend meer) Je data is nu veilig, het staat zowel op de harde schijf als in de cloud.
Het is ook via het menu Instellingen aan te geven welke mappen/bestanden er gesynchroniseerd moeten worden.
Ook is het mogelijk om vanaf een andere locatie je data te gebruiken door bijv. op internet naar OneDrive te gaan en in te loggen. Ook zijn er OneDrive apps voor de mobiele telefoon, je kan dan bijv. op je telefoon foto's bekijken/laten zien die in de cloud staan. Heb je niet genoeg aan de 5 Gb dan kan je dit uitbreiden met bijv. 50 Gb voor € 2/maand. (€ 24/jaar)
Maak je ook gebruik van Microsoft Office programma's dan is het interessant om een Office 365 abonnement te nemen. Dit kost € 69/jaar, je hebt dan altijd de nieuwste versies van ALLE Office producten op 1 pc en op 1 telefoon/tablet. Hierbij krijg je 1 Tb (1000 Gb) OneDrive opslag, dan kan je weer even voort.

TOP

Google Drive

Google Drive Logo

Heb je een Google ID (gmail adres) dan heb je 15 Gb gratis opslagruimte. Je kan deze opslag bereiken door naar Google Drive te gaan, hier kan je dan data toevoegen, aanpassen en verwijderen.
Wil je dit in de verkenner doen dan moet je het programma Google Drive installeren en alleen gesynchroniseerde data kan je dan in de verkenner gebruiken.
Ook via je mobiele telefoon kan je via een app naar jouw Google Drive.
Je kan ook hier meer ruimte kopen. 100 Gb voor $ 1,99/maand of 1 Tb
voor $ 9,99/maand. Ik vind de 1 Tb best prijzig en ik vind Google Drive minder gebruiksvriendelijk dan OneDrive.

TOP

Dropbox

Dropbox Logo

Voor Dropbox moet je een account aanmaken. Je installeert vervolgens de Dropbox software en net als OneDrive integreert Dropbox prima in de verkenner. Ook hier kan je kiezen welke mappen/bestanden je wilt synchroniseren en kan je je data via het internet gebruiken. Dropbox Online
Dropbox werkt ook goed via een app op de mobiel.
Erg gebruiksvriendelijk, alleen maar 2 Gb gratis opslag. Je kan een Dropbox Pro abonnement nemen voor € 9,99/maand, je krijgt dan 1 Tb opslag.

TOP

Stack (TransIP)

Stack Logo

Vorig jaar las ik over een nieuwe dienst van TransIP. Je kon je inschrijven voor een gratis clouddienst van 1 Tb! Ik heb mij direct aangemeld maar er bleek inmiddels een wachtlijst. Na een maand of 4 kreeg ik mijn uitnodiging binnen. Account aangemaakt en uitproberen maar. Niet alleen 1 Tb gratis maar ook nog eens een prima product. Synchroniseren met een software pakketje, ook een uitstekende app voor gebruik op de mobiele telefoon. Je kan via de website alles doen, ook is er een goede integratie met de verkenner d.m.v. WebDAV ondersteuning. (je maakt dan een koppeling in de verkenner met een webadres, https://jouwinlognaam.stackstorage.com/index.php/apps/files/) Op deze wijze heb je ook je eigen webadres naar je bestanden, ook makkelijk als je online bestanden wilt delen.
Je kan je aanmelden bij TransIP

TOP

Box

Box Logo

Bij Box krijg je 10 Gb gratis opslag. Er is wel een beperking, je kan geen bestanden groter dan 250 Mb uploaden. Voor foto's geen probleem, voor filmpjes wel. Voor € 8,00/maand krijg je 100 Gb opslag en wordt de bestandslimiet verhoogt naar 5 Gb. Ook zijn er abonnementen voor 3 of meer gebruikers mogelijk.
Verder is er synchronisatie software beschikbaar en is er een goeie app.
 

 

TOP

 

Copyleft